12. maj 2013

LipabrigidaVčeraj sem z ženo in prijateljem šel v Kino Udarnik na koncert Lollobrigide, ki je bil v sklopu festivala Magdalena. Plačamo vstopnino, naročimo rundo in natakarica nas opozori, da je konzumacija za vsak kozarec 1 EUR. OK, ponekod v Avstriji je to pogosta praksa, ki deluje. Nihče ne meče kozarcev na oder ali na tla, na koncu je čisto in ne rabijo plačevati enemu študentu, da prostor sčisti, pa še organizator nekaj malega zasluži, ker vsi ne vrnejo kozarca. Račun je bil okoli 7evrov in pol, dal sem 20, nazaj pa dobil nekaj manj kot 10 evrov. Wadfak?! ''Ja, dodatni 3 evri so za kozarce.'' Aha, potem pa mi jih dodaj na račun, pa merica na kozarcu je tudi z razlogom označena. V bistvu boga natakarica ni bila kriva, da so ji nadrejeni naročili, naj krade od države. 
Po koncertu sem s praznimi kozarci (poleg svojega sem imel še prijateljeve) prišel do šanka in prosil natakarja, da mi jih zamenja za denar. Začel mi je težiti, da niso vsi kozarci moji, jaz pa sem mu vljudno rekel, da to ni moj problem. Če zaračunaš 1 evro (brez računa) za plastičen kozarec, si potem dolžan denar ob vračilu kozarcev vrniti (v Avstriji to storijo brez debate). Če si zastaviš nek nivo postrežbe, se ga tudi drži. Ker natakar (predstavljajte si Seinfeldovega Georgea) še ni slišal za frazo ''gost ima vedno prav'', ni osvojil osnov bontona in ni bil sposoben normalne komunikacije, je skočil proti meni in me napadel. Ko me je boksnil v trebuh, sem se (s svojimi skoraj 100 kg) umaknil, on pa je še dalje rinil proti meni, tako da ga je moral redar zadržati. Jaz sem bil frapiran, ker me je nekdo fizično napadel, po drugi strani pa mi je bilo zanimivo, kako lahko nekega fantka tako prizadane neko načelo, ki ga je uvedel sam oz. njegov delodajalec. Moja žena je vse to videla in valjda popizdila, tako da sem jo moral zvleči ven, ker bi mu verjetno flašo na glavi razbila. Na koncu se mi nihče ni prišel opravičiti in nobeden od mojih prijateljev ni dobil povračila za svoj kozarec.
Žalostno je, da se Zavod Udarnik trudi popestriti kulturno dogajanje v mestnem središču, za šankom pa delajo nasilneži. Kolikor vem, šank oz. predprostor sploh ni del Zavoda Udarnik, ampak ga upravlja Lipa bar, kar pa vseeno meče slabo luč na Udarnik. Skratka, upam, da se bo kdo pogovoril z dotičnim natakarjem o nenasilni komunikaciji in odnosu do gostov, ker zasmrajen WC človek še prenese, nasilja pač ne. Sicer pa ima Lipa bar ustrezno ime ... simbol slovenstva. V Avstriji že nismo.

1 komentar: