23. jun. 2012

Ker to ni Avstrija (MB ePk)

Za tiste, ki živimo v Mariboru, verjetno ni novica, da je vsak tukajšnji dogodek letos povezan z EPK. Nove otroške risbice na steni ene ulice - EPK, inštalacija japonskega umetnika za organizatorje in natakarja - EPK, šum reke na dravskem mostu - EPK, izposodi si knjigo v parku - EPK, Festival Lent - EPK, veličastno svetlobno mestno obzidje - EPK, še ob plakatu, ki je oglaševal dvoboj Dejana Zavca v dvorani Tabor, je bil zraven (verjetno po naključju, pa vseeno) napis EPK. Ga je vsaj kulturno nabil. Tudi župan je postal bolj razsvetljen po srečanju z Dalajlamo.
(Foto: Gregor Krajnčič)

V juniju sem bil na treh kao EPK zadevah in vse so bile dobre, me je pa zelo zmotila ena stvar:
Avdicija za življenje v Lutkovnem gledališču - zamuda 40 minut, 
Was ist Maribor v nekdanji Tamovi kotlovnici - zamuda 45 minut,
Tribute 2 Michael Jackson v Satchmo klubu - zamuda 2 uri in 15 minut.

Kaj sploh pomenijo kratice EPK?


Takšne zamude niso evropske in niso kulturne. Če že nekdo črpa evropska sredstva, naj se vsaj skuša držati navedene ure začetka prireditve, ali pa naj zraven napiše, da je prireditev v sklopu ŠP - štajerske prestolnice.
In zakaj takšne zamude? Avstrija ... Ker to ni Avstrija.

In tako sva z Mirkom, namesto da bi doma gledala tekmo, pred Satchmom čakala tisti dve uri na MJ tribute in z rajo pila zastonj vino v pecljih (takrat je bila otvoritev razstave v sosednji Umetnostni galeriji), ko se je mimo pripeljal traktor s polno prikolico mladeničev, ki so se s pivi v roki in napihnjeno ančko šli fantovščino. Ko so nas zagledali, so se začeli režati in skandirati: "EPK! EPK! EPK!" Nama je vsaj nekdo polepšal večer, potem ko je natakar zamudo opravičil s stavkom: "Saj je jutri sobota."


Naslednje leto bo za nas zo5 navadno leto, brez blišča, kulturnega vrveža ali mednarodno priznanih umetnikov, Dejan bo nekulturno mlatil dalje, meščanom ne bo ostalo nič, niti Maks, ki bi lahko bil mariborski Kino Šiška. Bodo pa žepi nekaterih sposobnih insajderjev bolj polni, tudi to je nekaj. Bodri nas lahko tudi spodnji logo, ki ga je prejšnji teden nekdo nosil na majici.

Ni komentarjev:

Objavite komentar