31. dec. 2012

Mojih 12 v 2012

Včasih se zgodi, da se pri amaterskem videoposnetku vse poklopi: pravi komad, posebna izvedba, super publika in, kar je najpomembnejše, dobra ozvočitev. Piko na i lahko doda še kakšna nedolžna napaka izvajalca, interna fora na odru ali pa interakcija s publiko.
Spodaj prilagam (v kronološkem vrstnem redu) 12 svojih posnetkov, ki so mi po mojem okusu najbolj uspeli, za mnoge sem že med snemanjem vedel, da so vredni truda. Zraven sem dodal še število ogledov na današnji dan in "všečkanje" gledalcev.

1. Pliš "Say say say" (KGB, Maribor) 
3760 views, 40 likes, 0 dislikes
Nežni Aleksandrin glas lepo sovpada z Markovim kontrabasom. Publika je bila vmes po gledališko tiho, kar je idealno za takšen koncert. Pri 1:35 se malo spogledata (že vesta, zakaj), sledi prikupen smeh. Rahlo zibanje Aleksandrine noge v ritmu in sepia posnetek tudi naredita svoje.

2.Muškat Hamburg "Vse sem si zaslužo" (Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor)
293 views, 5 likes, 0 dislikes
 
Včasih so rekli, da bo dež, če je šel Trontelj z dežnikom v službo, tako tudi v Pekarni veš, da bo žurka, če si Urko pripravi svojo metlo oz. kitaro. Urko je lokalna legenda (jaz sem ga na YT krstil za Metleža), ki vsake toliko časa uleti na oder in odigra nekaj komadov z bendom ... na svojo metlo. Včasih si jih pripravi več (ena je flying V oblike) in jih med pavzami menjava, včasih prestavi na bas. In ko so z njim še Muškat Hamburg, direktni rokenrol v žilo, ti nasmešek še dolgo ne gre z obraza. Zvok je garažni, primeren bendu in dvorani. Sicer je pa dobro povedal edini komentator posnetka: "Kako pa metlež dela. Prav on to špila, ne samo tak nekaj."

3. Kings of Strings "Gipsy song" (Festivalna dvorana Lent, Maribor) 
40.672 views, 205 likes, 3 dislikes
Trije maherji na kitari, super zvok, lepa svetloba, dober komad, moteče so le občasne debate debilov. Sicer pa razprodan koncert (baje je ogromno ljudi še zunaj ostalo, jaz pa na guestlisti - zahvala gre ge. Poloni), publika pa raznolika z obveznimi aplavzi po vsaki solaži in smehom po vsaki "smešni" povedani anekdoti. Moj najbolj gledan posnetek leta. Ko je posnetek imel še 1 dislike, je nekdo komentiral: "ovaJ dAo jEdAn diSlaJk da Bi nas zaJeBav'o .... gaRaNt !"

4. The Twilight Sad "Alphabet" (p.p.c. bar, Gradec) 
290 views, 6 likes, 0 dislikes
Zelo mali plac, glasno za popizdit, zato sem šel ta komad bolj nazaj posnet, posledično se slika preveč miga, je pa dobro zajeta pevčeva bolečina (med petjem in od 4:00 naprej), ki jo hrup ostalih le še poveča. Zanimiv je tudi kitarist, ki zgleda kot zapornik, ki ti pod tušem vrže milo na tla, da mu ga pobereš. Več o bendu, ko bo govora o albumih leta, bi si pa verjetno kakšen video bolj zaslužil priti med top 12, a mi je ta komad preveč všeč.

5. Bilbi "Jokala bom jutri" (Mestni park, Maribor) 
483 views, 6 likes, 0 dislikes
Čitalnica na jasi, majski popoldan, Bilbi z možem pred naravno kuliso, njun husky nekje v ozadju, mamice z otroki, koce, Bilbi v nepogrešljivi rdeči  in njen nasmešek, ko poje Jokala bom jutri. Vmes mi malčki in babica skušajo kvariti kader, ker jim kvarim idilo s svojim snemanjem, a se ne dam, kot  ponavadi.

6. Dan D "Tvoje je vse" (Špeglcelt, Festival Lent, Maribor) 
3609 views, 25 likes, 1 dislike
Video, ki sem ga letos verjetno največkrat pogledal. "Moj bend", "moj komad", premiera novega akustičnega aranžmaja, fantastičen odziv publike. Nimam več kaj dodati. Razen tisti dislike mi ni jasen.

7. Franz Ferdinand "40'" (INmusic Festival, Jarun, Zagreb) 
2319 views, 37 likes, 0 dislikes
Prikaz, kako Franzi iz enega od svojih počasnejših komadov naredijo žurko, delno zaradi kul publike, delno zato, ker v svojem žanru v živo nimajo konkurence. Alex z brki, na platnu zadaj pa Gavrilo. Na 5:38 sem nekaj eksperimentiral.

8. Patetico "Moje srce boji se zame" (Špeglcelt, Festival Lent, Maribor) 
259 views, 7 likes, 0 dislikes
 
Po dolgih letih s5 Patetico koncert. Super predelava Everybody's talking. Rok (še vedno) zna. Plac isti kot pri Dan D, le da je bilo preveč ljudi, ki pa vseeno niso kvarili vzdušja. Nika si na 1:40 verjetno v štajerščini misli: "Kak ta naš Matjaž lepo poje."

9. Morrissey "Speedway" (Diga Nazuria Sauro, Gradež) 
2657 views, 24 likes, 0 dislikes
Hedin koncert leta in posledično njen najljubši posnetek. Najin prvi (in za zdaj edini) Morrisseyev koncert, zato sva bila še bolj očarana. Komad sem posnel na blef in ga predtem sploh nisem poznal, zdaj pa mi je eden njegovih najlepših. Sicer italijanska organizacija (en šank s točenim pirom, premalo WC-jev) in občasno komentiranje publike nista pokvarila koncerta. Zanimiv je Mozzerjev "Shut up" na 3:37, drugače pa "All of the rumours keepeng me grounded / I never said, I never said that they were completely unfounded" v vsej njegovi otožnosti.

10. The Tide "Ready to go" (Kongresni trg, Ljubljana) 
581 views, 7 likes, 0 dislikes
Posneto na Projektu R.E.M.. Kravžli je posnel njihovo priredbo, jaz pa ta njihov aktualni single, za katerega so naredili tudi super video. Ker je bilo še svetlo, je zelo dobra svetloba, čb tehnika je hommage na uradni video :), dober dodatek je mrčes okoli reflektorjev, basistovo "bobnanje" na 0:45 in čupiranje na 2:05, postopno stopnjevanje komada, Tomažev pohod na odru od 1:00, ko več ne more biti pri miru, in nam da občutek, da ima pred sabo razprodan stadion (kar bi ga tudi imel, če bi bend prihajal z Otoka), igra reflektorjev pri solaži na 2:43, Marjan Smode na koncu, 360 za zaključek, ki da občutek, da je bilo nabito polno.

11. Dan D "Daj mi, daj" (Narodni dom, Mežica) 
306 views, 4 likes, 0 dislikes
 
Koroška, kulturni dom, na karti je pisalo, da se koncert začne ob 20:10 in se tudi je. Smrtna tišina med komadi, zato sem tudi namerno posnel najtišji komad, ki je popolnoma drugačen od studijske verzije, ima pa genialno besedilo, ki pa ga Tokac mora imeti napisanega pred sabo :). Bend dobro razpoložen, lepa scena z lučkami, klaviaturist prispeva super elektro vokale pri refrenu. Ker je bil zadnji komad rednega dela, so na oder prišle hostese z rožami (samo na Koroškem) - Kebrov smeh je slišen pri 4:07, ko jih zagleda, in neodobravanje pri 4:41, ko jih bend zapusti, brez da bi vzeli rože. Saj so prišli še nazaj.

12. Mark Lanegan Band "St. Louis Elegy (p.p.c., Gradec) 
263 views, 6 likes, 0 dislikes
Zadnji na seznamu je Mark Lanegan Band, eden od odkritij leta. Mark je s svojim raskavim glasom in izgledom totalno srhljiv. Med celim koncertom je zavzel samo eno pozo in pri njej vztrajal: ena roka na mikrofonu, druga na stojalu, ki mu verjetno služi za oporo (med koncertom je zahteval, da mu ga zamenjajo, ker nekaj ni štimalo z njim). Ne vem, kako je zdaj z njim in drogami, je pa po koncertu (ko je prišel podpisovati CD-je) deloval dokaj "zasanjano". Kitarist je klon Johnnyja Casha. Dobra poteza, da sem se proti koncu umaknil bolj nazaj in na sredino, kjer je bil veliko boljši zvok. Pametno tudi, da sem nastavil na črnobelo tehniko, ker najbolj paše za elegijo, album Funeral Blues in besedilo "If tears were liquor, I’d have drunk myself sick."

Mogoče bi si na seznam zaslužil priti kakšen drug video, če pa se kdo ni dovolj nagledal, naj dodam, da sem med 250+ posnetki najbolj okleval predvsem pri Sigur Rós, dEUS, New Order, Willieju Moonu - 2. najbolj gledan video leta, predvsem zaradi basistke in kitaristke, Mando Diao, najinem poročnem bendu in poročni predskupini, Macy Gray, Mi2, Res Nullius, Anni Calvi, Elvis Jackson, Silence, The Cranberries, Dnevu 202, Tides from Nebula, Muse, Urbanu, Blood Red Shoes (s pevko sva imela očesni stik) in kar nekaj Dan D unplugged posnetki, a so že dvakrat na seznamu.

Upam, da jih v 2013 spravim skupaj 13 spodobnih.

1 komentar:

  1. Super ... naj se takšna serija ponovi tudi v 2013 :) Dina

    OdgovoriIzbriši